Acasa
Spectacolul de încheiere a Campaniei „Diversitatea – o şansă în plus pentru viitor” şi la lansarea volumului “Istoria minorităţilor naţionale din România”
Domeniu
Diversitate culturală (minorităţi naţionale) vezi altele
Organizatie coordonatoare
Departamentul pentru Relaţii Interetnice din subordinea Guvernului României vezi altele
Perioada
17-18 decembrie 2008 vezi altele
Website
www.dri.gov.ro
Descriere

Centrul Regional PER pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est împreună cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României, au plăcerea să vă invite în data de 17 şi 18 decembrie 2008, în Bucureşti, cu ocazia  ZILEI MINORITĂŢILOR NAŢIONALE DIN ROMÂNIA, la Programul din data de 17 decembrie se va desfăşura la Teatrul Evreiesc de Stat, între orele 18:00 şi 21:00 şi va cuprinde:

- Recital al actriţei Maia Morgenstern.

- Spectacol susţinut de echipele de elevi câştigătoare ale Concursului naţional  „Diversitatea – o şansă în plus pentru viitor”, program de cunoaştere a diversităţii culturale, etnice, religioase şi lingvistice din România.

- Premierea câştigătorilor concursului pentru jurnalişti al campaniei.

- Premierea emisiunilor in limbile minoritatilor nationale de catre Societatea Română de Radiodifuziune

- Vernisaj al unei expoziţii cu lucrări de grafică şi pictură, realizate de către elevii Liceului Nicolae Tonitza din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Mariea Petcu Chioibaş, lucrări ce vor ilustra calendarul 2009 „Diversitatea – O şansă în plus pentru viitor”.

- Vernisaj al expoziţiei de fotografie "Arătăm bine/Jól kijövünk rajta" - fotografii despre rromi Gabor de Jakab Magda din Ungaria

 

Campania include printre obiectivele sale şi pe cele ale Anului european al dialogului intercultural al Comisiei Europene. Activităţile curprinse în cadrul campaniei au urmărit promovarea contribuţiilor diferitelor culturi la patrimoniul şi modul de viaţă din România, precum şi validarea dialogului intercultural ca esenţial pentru viitor în societatea multiculturală românească şi europeană, în  care cunoaşterea celui de lângă noi poate fi o resursă semnificativă pentru fiecare individ, dar şi o bogăţie prin care o comunitate dobândeşte o identitate mai puternică. 

 

Programul din data de 18 decembrie include, între orele 10:00 – 13:00,  lansarea materialului auxiliar pentru profesorii de istorie “Istoria minorităţilor naţionale din România”  şi va avea loc la Hotel Royal, B-dul Mircea Vodă nr. 28 (zona Unirea).

Acest material, la care au contribuit experţi din diferite structuri ale Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, precum şi de la organizaţiile minorităţilor naţionale din România, este rezultatul unui proiect iniţiat de Centrul Regional PER cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice şi este destinat tuturor profesorilor de istorie din România pentru a fi folosit în predarea istoriei în perioada imediat următoare până la introducerea unui curs opţional de „Istoria minorităţilor naţionale”, destinat în primul rând copiilor majoritari din România.

Materialul a încercat să adune cât mai multe informaţii despre istoria minorităţilor naţionale din România, prezentate prin prisma fiecărei minorităţi în parte, cu un accent special pe evenimentele pe care diferitele comunităţi etnice le-au trăit împreună pe teritoriul actual al României şi pe contribuţia lor la dezvoltarea ţării şi a naţiunii române. Materialul a reuşit astfel să aducă sub aceeaşi umbrelă istoria a 19 minorităţi naţionale din România.
 
.

Date de contact

Pentru eventuale întrebări legate de conţinutul campaniei şi/sau al materialului, vă rugăm să vă adresaţi doamnei Koreck Maria, director de programe la per-ms@per.org.ro sau 0722-318605

PUZZLE Project: Legenda Istoria Povestea vecinilor Memoria Muzica 2008. Toate drepturile rezervate. Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene
     
O intitiativa a Uniunii Europene