Acasa
Campania naţională Diversitatea - o şansă în plus pentru viitor (ediţia a II-a)
Domeniu
Educaţie, ştiinţă vezi altele
Organizatie coordonatoare
Centrul Regional PER vezi altele
Perioada
18 ianuarie - 18 decembrie 2008 vezi altele
Website
www.per.org.ro
Descriere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simpla necunoaştere a „celuilalt" poate genera relaţii interetnice tensionate. Campania „Diversitatea - o şansă în plus pentru viitor", desfăşurată în cadrul programului „Combaterea prejudecăţilor şi intoleranţei prin dialog intercultural" are ca scop diminuarea acestui deficit de cunoaştere prin dialogul intercultural propriu-zis şi prin manifestarea artistică a interculturalităţii. Dialogul intercultural urmăreşte întărirea respectului pentru diversitate culturală în contextul realităţii complexe a societăţii de azi, caracterizată prin coexistenţa diferitelor identităţi culturale şi credinţe.

Diferitele activităţi curprinse în cadrul acestei campanii urmăresc promovarea contribuţiilor diferitelor culturi la patrimoniul şi modul de viaţă din România precum şi validarea dialogului intercultural ca factor esenţial pentru dezvoltarea viitoare a societăţii multiculturale româneşti şi europeane, societate în care cunoaşterea celuilalt, de lângă noi, poate fi o resursă semnificativă pentru fiecare individ, dar şi o bogăţie prin care o comunitate dobândeşte o identitate mai puternică.

Prin includerea pe lângă artişti şi a activiştilor din sfera civică în acest dialog intercultural, vor putea fi inventariate căi inovatoare, dar şi bune practici din viaţa cotidiană care pot contribui sau care deja contribuie la relaţii interetnice armonioase.

Proiectul vizează în primul rând promovarea în rândul tinerilor (10-30 ani) majoritari, dar şi minoritari, a cunoaşterii şi acceptării diferenţelor culturale, religioase, etnice şi lingvistice.

Componentele proiectului:

  • un concurs naţional pentru elevi de cunoaştere a diversităţii culturale, etnice, religioase şi lingvistice din România în vederea combaterii prejudecăţilor derulat în toate judeţele ţării cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi Asociaţiei Divers. Etapa naţională a concursului va avea loc în Tîrgu-Mureş ăn luna octombrie;
  • colocviu ştiinţific pentru studenţi din ţară şi din străinătate organizat la Tirgu-Mureş despre cum poate cunoaşterea diversităţii genera acceptarea acesteia şi prin aceasta combate prejudecăţile, respectiv cum putem folosi ca resursă diversitatea. Cele mai reuşite lucrări vor fi publicate;
  • concurs pentru jurnalişti, scriere de articole sau reportaje audio-vizuale în domeniul diversităţii etnice, culturale şi religioase;
  • masă rotundă „Convieţuirea Interetnică din perspectiva interculturalităţiiîmbinate cu civism" în cadrul ediţiei VI a Târgului ONG din judeţul Mureş sprijinit de Ministerul Culturii şi Cultelor.

Centrul Regional PER va desfăşura componentele celei de a II-a ediţii a Campaniei „Diversitatea - o şansă în plus spre viitor" pe tot parcursul anului 2008, organizând activităţile conform Calendarului Campaniei, în parteneriat cu:

 

PDFDescarca in format PDF de aici
Date de contact

Ioana Oprisan, coordonatorul campaniei 

Centrul Regional Project on Ethnic Relations (PER) pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est

Str. Gheorghe Bratianu nr.7, Sector 1, Bucuresti, Cod 011412

Tel: +40 21 223 24 65

Fax: +4021 260 09 22

info@per.org.ro

 

PUZZLE Project: Legenda Istoria Povestea vecinilor Memoria Muzica 2008. Toate drepturile rezervate. Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene
     
O intitiativa a Uniunii Europene