Acasa
StIluri de a mânca şi de bea – o perspectivă interculturală
Domeniu
Diversitate culturală (minorităţi naţionale) vezi altele
Organizatie coordonatoare
Style Across Cultures Student Group vezi altele
Perioada
martie 2008 vezi altele
Website
stylesacrosscultures.blogspot.com
Descriere

În martie tema abordată de cercul studenţesc STYLES ACROSS CULTURES este StIluri de a mânca şi de bea – o perspectivă interculturală

 

Obiectivele generale ale cercului studenţesc STYLES ACROSS CULTURES sunt:

  • înţelegerea conceptului „dialog intercultural" prin diversitate stilistică;
  • conştientizarea existenţei unor stiluri diferite în acelaşi domeniu sau în domenii diferite;
  • înţelegerea conceptului promovat de Uniunea Europeana, şi anume „uniune prin diversitate", prin (re)prezentarea valorilor aparţinând unor epoci şi/sau culturi diverse; facilitarea comunicării între tineri (studenţi, masteranzi).

Obiectivele specifice se axează pe elaborarea unor lucrări care să promoveze perspectiva diacronică şi sincronică în abordarea stilului, sub egida proiectării conceptului „dialog intercultural", precum şi în promovarea unui stil de comunicare interactiv, susţinut de prezentări tip PPT.

Grupul - ţintă este format din tineri care sunt deja membrii cercului (20 studenţi), dar şi non-membrii, atât din cadrul Universităţii din Bacău, cât şi din alte universităţi şi licee din judeţul Bacău, şi din ţară. De asemenea, vor fi implicaţi studenţi români şi străini care au beneficiat sau beneficiază în anul 2008 de programele de mobilitate Erasmus - Socrates.

Prin acest cerc dorim, pe de o parte, ca tinerii să conştientizeze valorile culturale, sociale şi politice ale Uniunii Europene, iar, pe de altă parte, să devină mai încrezători şi mai dornici să îşi prezinte proiectele la conferinţe/simpozioane organizate de Universitatea din Bacău, sau de alte Universităţi, în ţară şi străinătate. Promovarea acestor valori culturale (limba, simboluri) prin strategii precum dialogul şi dezbaterea conferă dimensiunea europeană a discursului inter- şi transcultural.

În anul 2007 cercul studenţesc şi-a desfăşurat activităţile în cadrul Facultărţii de Litere, Universitatea din Bacău. Din anul 2008, datorită faptului că Centrul de Informare EUROPE DIRECT BACĂU a devenit partener ale cercului studenţesc STYLES ACROSS CULTURES, activităţile vor avea loc în incinta acestui centru.
Acest proiect este auto-finanţat.

 

Cercul studenţesc STYLES ACROSS CULTURES a fost înfiinţat în anul 2007, în luna martie. Cercul îşi propune organizarea unor întâlniri, dezbateri tematice, discuţii de grup pe teme propuse de studenţi sau stabilite decomun acord cu îndrumătorii lor. Misiunea cercului este încurajarea studenţilor la participarea la proiecte de cercetare individuale sau de grup, în care o anumită temă europeană să fie abordată dintr-o perspectivă interdisciplinară sau transdisciplinară. În anul 2007 au avut loc cinci întâlniri ale cercului studenţesc unde s-au prezentat teme diverse de la stiluri de dragoste, reprezentări ale violenţei până la identitatea culturală prin corp în context european. Tipurile de activităţi desfăşurate în anul 2008 se încadrează în tematica comunicării interculturale, a pluridialogului, a construirii identităţii culturale prin stiluri specifice în context european.

 

 

Date de contact

http://stylesacrosscultures.blogspot.com

PhD Lecturer Camelia - Mihaela Cmeciu cmeciu75@gmail.com

PhD Lecturer Nadia - Nicoleta Morăraşu nmorarasu@yahoo.com

Centrul Europe Direct Bacău, Str. Spiru Haret, No.8, Cod Poştal 600114, Judeţ Bacău

PUZZLE Project: Legenda Istoria Povestea vecinilor Memoria Muzica 2008. Toate drepturile rezervate. Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene
     
O intitiativa a Uniunii Europene