Acasa
Ziua europeană a limbilor
Domeniu
Multilingvism vezi altele
Organizatie coordonatoare
Departamentul pentru Relaţii Interetnice din subordinea Guvernului României vezi altele
Perioada
25 - 26 septembrie vezi altele
Website
www.dri.gov.ro
Descriere

Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) a organizat la Bucureşti în zilele de 25 şi 26 septembrie 2008, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene, un dublu eveniment dedicat Zilei europene a limbilor, sub genericul „Carta europeană a limbilor – suport al multilingvismului şi dialogului intercultural în România”.

Programul s-a bucurat de parteneriatul Biroului de Informare al Parlamentului European din Bucureşti şi al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală din Cluj.

În prima zi, 25 septembrie, a avut loc o reuniune de lucru interministerială, având ca obiectiv prezentarea stadiului de aplicare a Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, precum şi pregătirea primului raport naţional de monitorizare a modului în care statul român pune în aplicare acest document european. Puteţi consulta programul complet al reuniunii în pdf-ul de mai jos.

Pe 26 septembrie, organizatorii au marcat Ziua europeană a limbilor desfăşurând un  concurs cu premii pentru elevi de liceu bucureşteni, axat pe cunoaşterea datelor, politicilor şi documentelor legate de diversitatea lingvistică a Europei şi a ţării noastre. Au participat câte 5 elevi şi un profesor de la Colegiul Naţional I. L. Caragiale, Liceul Teoretic Bulgar Hristo Botev (cu clase unde se predau limba bulgară şi limba neogreacă), Liceul Teoretic Dante Alighieri, Liceul Teoretic Ady Endre, Colegiul German Goethe şi Liceul Internaţional (cu predarea limbii turce). Elevii au fost organizaţi în 5 echipe mixte, care s-au armonizat rapid şi au colaborat foarte bine pe parcursul probelor. Acestea au constat în prezentarea unul simbol identitar al echipei, completarea unui chestionar şi  realizarea unui mixaj de cuvinte şi expresii în diferite limbi pentru a simula dialogul şi înţelegerea dincolo de barierele lingvistice.  

În final, au fost anunţate rezultatele, iar dl. Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a acordat diplome şi premii în obiecte din partea instituţiei participanţilor şi echipelor câştigătoare. Din juriu au mai făcut parte dna. Mariana Niţelea de la Biroul de Informare al Consiliului Europei în România şi dna. Elena Ciocoiu de la Direcţia Generală Traduceri a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

PDFDescarca in format PDF de aici
Date de contact

Departamentul pentru Relaţii Interetnice

http://www.dri.gov.ro

Persoana de contact – Rodica Precupeţu (rodica.precupetu@dri.gov.ro)

PUZZLE Project: Legenda Istoria Povestea vecinilor Memoria Muzica 2008. Toate drepturile rezervate. Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene
     
O intitiativa a Uniunii Europene